Els Focs de la Fira: de meest bizarre optocht tot nu toe in Valencia

We hebben al veel feesten meegemaakt in Valencia sinds we hier zijn, maar Els Focs de la Fira is toch wel een van de meest bijzondere!

Els Focs de la Fira is de bekende afsluiting van het jaarlijkse Gran Fira de Valencia. Gran Fira de Valencia begint eind juni, duurt de gehele maand juli, eindigt begin augustus en zit vol met ruim 250 verschillende activiteiten, zoals openluchtconcerten, paardenraces, bloemenoptochten, processies, stierenvechten, kermis en veel meer.

Zonder echt een idee te hebben van Els Focs de la Fira liepen we vrijdagavond richting Plaza del Ayuntamiento waar het gebeuren plaats zou vinden. Wat treffen we aan? Volwassenen en kinderen verkleed als demonen die met vuurwerk door de straten lopen! En dan niet sterretjes of rotjes, nee, op de drietanden van hun stokken plaatsen ze steeds vuurwerk waar gi-gan-ti-sche vuurspetters van afkomen! Ze zwaaien er vervolgens mee in de rondte en komen het liefst zo dicht mogelijk bij de mensen in het publiek. Het is dus rennen geblazen!

Naast de demonen, waren er enkele grote mascottes in de optocht die met rood en groen vuurwerk prachtig oplichtten. Dit deed een beetje denken aan de viering van het Chinese nieuwjaar.

Het spektakel begon om 23:00 uur in Calle Barcas en liep via Plaza del Ayuntamiento naar het treinstation Estación del Norte waar de optocht eindigde. Daar werden we verrast met een gigantische vuurwerkshow waarbij de grond af en toe trilde onder je voeten. Het mooiste siervuurwerk schoot de lucht in. Nadat om 00:12 uur de vuurwerkshow voorbij was, speelden enkele volksbandjes wat Valenciaanse deuntjes waarna een luid applaus volgde.

Deze spectaculaire optocht moet je echt meegemaakt hebben als je tijdens Gran Fira de Valencia in Valencia bent, maar zorg er wel voor dat je niet je nieuwste of duurste kleding aan hebt. Het kan namelijk zo zijn dat er vonken tegen je aan spetteren.

We hebben uiteraard ook gefilmd. Dat is te zien in onze eerstvolgende vlog.

Wat vind je ervan?