Iglesia de Santa Catalina: van moskee tot kerk

iglesia-de-santa-catalina-valencia

Zoals wel vaker het geval is, hebben gebouwen in Valencia meer dan één naam. Zo noemt men Iglesia de Santa Catalina ook wel El Templo de Santa Catalina Martír. Deze staat tegenover het smalste huisje van Europa aan het plein Plaza Lope de Vega.

Iglesia de Santa Catalina

In het Valenciaans heet deze kerk Esglèsia de Santa Caterina. Ooit was dit een moskee, maar na de verovering (1238) van de stad Valencia door Rey Jaime I op de moren, veranderde deze koning heel wat moskeeën in parochies. Zo ook Iglesia de Santa Catalina en dat gebeurde in het jaar 1245. Hij vernoemde de kerk naar zijn dochter Catalina. Pas tussen 1367 en 1371 zetten de bouwlui de puntjes op de i. Dus dochter Catalina heeft niet eens in haar eigen kerk een gebedje kunnen doen.

Verwoestende brand en verschillende stijlen

In de zestiende fleurden de Valencianen de kerk op door het aanbrengen van decoratie in de stijl van de klassieke renaissance. Lang hebben de biddende inwoners er niet van mogen genieten, want in 1548 woedde een ongelooflijk heftige brand. Daardoor is een groot deel van Iglesia de Santa Catalina verwoest. Gelukkig zette iedereen de schouders eronder en werd de kerk gerestaureerd. In 1785 vond men het tijd voor een barokke uitstraling, omdat dat destijds in de mode was. Amper twee eeuwen later in 1950 besloot men de oorspronkelijke gotische stijl van de kerk te herstellen. Dat betekende dat de parochie werd ontdaan van alle barokke en klassieke renaissance versieringen.

Enige parochie met kooromgang

Als je in de kerk rondloopt, zul je al snel opmerken dat je om de verhoging van het koor kunt lopen. Dat noem je een kooromgang. In Valencia is Iglesia de Santa Catalina de enige parochie met een kooromgang. Wel, als je kijkt naar kathedralen in Valencia, dan is Catedral de Valencia de enige met een kooromgang, Dit is typisch voor de religieuze gebouwen die in de gotische periode verrezen.

Toren en klokkenspel

Houd je van hoogtes en uitzichten? Beklim dan de toren van Iglesia de Santa Catalina, gebouwd tussen 1688 en 1705 en ontworpen door Juan Bautista Viñes. Het lijkt wel een slakkenhuis, waardoor je naar boven loopt. Na heel wat treden ben je ongeveer 50 meter hoger en heb je een prachtig uitzicht over de stad, bijvoorbeeld Plaza de la Reina. Boven je hangt nog wel het klokkenspel, dat in Londen werd gesmolten en pas in 1729 op de toren werd gezet.

Openingstijden

Maandag tot en met donderdag: 10:30 uur tot 14:30 uur en van 17:30 uur tot 19:30 uur
De kerktoren is alleen in de ochtend en middag geopend

Prijzen toren

Volwassenen: €2,-
Kinderen: €1,-

Website

Ga hier naar de website van de gemeente voor meer informatie.

Locatie

Plaça de Santa Caterina