Baños del Almirante: met de billen bloot!

Baños-Almirante

In Baños del Almirante gingen de mensen met de billen bloot, letterlijk. Ook al in de middeleeuwen hielden de mensen van samen naakt rondlopen in een badhuis. Zo ook in de stad Valencia. Midden in het centrum staat badhuis Baños del Almirante. Je moet maar weten dat het bestaat, want het zit verscholen in een smal straatje, achter Palacio del Almirante.

Baños del Almirante

Baños del Almirante werd in de middeleeuwen tijdens de periode van de christenen gebouwd. Afgekeken van de arabieren, wilden de christenen zich ook ontspannen in een hamam. Baños del Almirante werd toentertijd opengesteld voor de burgers. In de negentiende eeuw werd het tijd voor een renovatie. Men ging op de oriëntaalse toer. Het badhuis werd sierlijker gemaakt door het gebruik van blauwe tegeltjes en het pleisterwerk in de stijl van de Nasriden.

Van badhuis naar museum

De hamam was jarenlang een openbare plek om tot rust te komen, maar in 1959 sloot Baños del Almirante de deuren. Maar dat was niet voorgoed, want in 1963 opende Baños del Almirante zijn poorten weer, niet als badhuis, maar als sportschool. De Valencianen sportten hier 22 jaar lang, totdat de Generalidad Valenciana (overheid) de boel opkocht en tot sluiting overging.

En toch is Baños del Almirante uiteindelijk weer voor het grote publiek te bewonderen, namelijk in de vorm van een museum. Je ziet hier de verschillende ruimtes waarin de saunagangers baadden. Die deden dat in kleine ruimtes, maar ook in grote gezamenlijke baden. Het is zeker de moeite waard om een kijkje binnen te nemen, want de pilaren en bogen zijn prachtig. En de plafonds zijn ook heel bijzonder. Daarin zitten sterren verwerkt om zonlicht naar binnen te laten schijnen. Na je bezoek is het tijd voor een drankje op Plaza de la Virgen, waar je overigens ook nog even gratis binnen kunt kijken in de Basílica de la Virgen de los Desamparados. Al honger? Bij restaurant het Israëlische Nuna kun je een hapje nemen.

Openingstijden

Dinsdag tot en met woensdag: 10:00 uur tot 18:00 uur
Zaterdag en zondag: 9:00 uur tot 14:00 uur

Elke 30 minuten kun je naar binnen.

Prijzen

Entree kost €2,-

Website

Ga naar deze website voor meer informatie

Locatie

Carrer dels Banys de l’Almirall, 35