San Vicente Ferrer: programma 2018

san-vicente-ferrer-valencia-feestdagen

Op maandag 9 april herdenkt men in Valencia de beschermheilige San Vicente Ferrer. Alle Valencianen zijn vrij en vieren deze dag feest met onder andere twee grote processies. Om niets te hoeven missen, vind je hier het programma!

Wie was San Vicente Ferrer?
San Vicente Ferrer leefde in de 14e eeuw in Valencia en was toentertijd iemand over wie iedereen sprak. Hij was een zeer belangrijke prediker met vele volgelingen. Hij stond bekend om de vele wonderen die hij verrichtte, zo zou hij op zijn 9e al iemand genezen hebben. Zijn bijnaam in Valencia is ook wel Sant Vicent et el ditet, oftewel San Vicent en zijn vinger. Hij hoefde -volgens de legende- maar een vinger in de lucht te steken en er gebeurde een wonder. In Valencia wordt deze Vicente Ferrer gezien als iemand die enorm veel voor de stad en omgeving van Valencia betekend heeft.

Los Milagros
Eigenlijk beginnen de eerste tekenen van het feest al op woensdag 4 april. Vanaf die dag worden er door de hele stad altaren opgebouwd. Wat gebeurt er op deze altaren? Hierop worden de zogenoemde milagros gespeeld door Valenciaanse kinderen, oftewel de wonderen van San Vicente Ferrer. Zij spelen -in de Valenciaanse taal- het verhaal na van de beschermheilige. Elk theatertje behoort tot een bepaalde wijk of buurtcentrum (net als bij Las Fallas). Op 9 april zijn deze toneelstukken te zien in de stad, maar alle altaren dingen ook mee naar de prijs voor beste milagro. En de jury die deze prijs uitreikt, loopt tot en met 6 april rond om alle milagros te bekijken. Op 21 april wordt dan de prijs uitgereikt.

Eén van de milagros die wij vorig jaar erg mooi vonden, was die op Plaza de la Virgen. Deze is zowel zondag 8 als maandag 9 april daar te bewonderen rond de klok van 17:00 uur.

san-vicente-ferrer

Het gehele programma van maandag 9 april
Bij de zonsopgang zul je de vele klokken in de stad horen luiden die daarmee het begin van de dag duidelijk laten horen. En om 10:30 uur begint de dag met een herdenkingsmis met de Paus in de Catedral de Valencia.

Om 12:00 uur begint het grote bloemenoffer aan de beschermheilige vanaf het gemeentehuis op Plaza del Ayuntamiento. Vanaf daar lopen honderden, al niet duizenden, Valencianen met bloemen naar het geboortehuis, Casa Natalica, van San Vicente Ferrer. Alle bovengenoemde ‘altaren’ lopen hierin mee evenals genodigden en andere belangrijke mensen van de stad.

san-vicente-ferrer

Loop daarna door naar Plaza del Tetuán waar het einde van de optocht wordt ‘gevierd’ met een oorverdovende mascletà.

Om 19:00 uur is het tijd voor de grote officiële processie ter nagedachtenis aan San Vicente Ferrer die vertrekt vanaf de Catedral de Valencia. In deze processie wordt het beeld van de beschermheilige door de stad gedragen.

Vorig jaar maakten wij deze feestelijke dag voor het eerst mee. Dit is te zien in onderstaande vlog!