Corpus Christi: programma 2018

corpus-christi-valencia

Al 662 jaar lang wordt 60 dagen na Pasen een groot feest gevierd in Valencia: Corpus Christi. Een van oorsprong katholiek feest waarin wordt gevierd dat Jezus (Christi) zijn lichaam (Corpus) heeft gegeven in de vorm van rode wijn (zijn bloed) en brood (zijn lichaam) en op die manier altijd onder de mensen kan zijn. Dit jaar wordt dat gevierd van 31 mei tot en met 3 juni.

Bisschop van Valencia
In 1355 vond de bisschop van Valencia, Hugo de Fenollet, dat er een processie moest plaatsvinden op deze dag. Overigens dezelfde bisschop die eerder ook San Vicente Ferrer tot feestdag had omgedoopt. Het grote feest wordt op zondag gevierd, maar de dagen ervoor zijn er al enkele vieringen zoals een bijzondere mis waarin Jezus wordt herdacht met brood en wijn.

HET PROGRAMMA

Donderdag 31 mei:

20:00 uur: Een speciale mis omtrent Corpus Christi. Locatie: Iglesia del Patriarca

Vrijdag 1 juni:

20:00 uur: Verplaatsing van de Rocas del Corpus van Alameditas de Serranos naar Plaza de la Virgen

23:30 uur: Nit d’Albaes (traditionele dansen) vanaf Casa de las Rocas naar Palacio Arzobispal

Zaterdag 2 juni:

11:00 tot 21:00 uur: Alle Rocas, beelden en praalwagens van Corpus Christi, worden op Plaza de la Virgen gestald.

corpus-christi

23:00 uur: Groot concert door het gemeentelijke orkest van Valencia onder leiding van Fernando Bonete op Plaza de la Virgen

00:00 uur: Nit de festa, oftewel: nacht van het feest. Een grote parade met veel muziek die in tegengestelde richting de route loopt van de processie van zondag. Tijdens de vrolijke parade worden eveneens prijzen uitgedeeld voor onder andere de mooist versierde balkons.

Route: Catedral de Valencia, Calle de Palau, Calle Avellanas, Calle del Mar, Calle San Vicente Martir, Avenida María Cristina, Plaza del Mercado, Calle Bolsería, Calle Caballeros en eindigend op Plaza de la Virgen.

Zondag 3 juni:

09:00 uur: De grote kerkklokken van de Catedral de Valencia luiden de feestdag Corpus Christi in

10:30 uur: Grote mis in de Catedral de Valencia

12:00 uur: Cabalgata del Convite. Een uitgebreide optocht met veel verschillende elementen. In deze optocht zijn enkele bijzondere momenten. Dit zijn de belangrijkste:

  • La Moma i els Momos: Een bijzondere en zeer belangrijke dans. La Moma is een man verkleed als vrouw in een witte jurk en met een wit masker op. Er dansen 7 mannen, els Momos, om La Moma heen en die beelden de 7 zonden uit waartegen La Moma moet strijden.

corpus-christi

  • El Baile de los Nanos y Gegants, oftewel de reuzen en de dwergen. Elke reus en dwerg beeldt een andere nationaliteit of volk uit en door middel van bepaalde dansen wordt laten zien dat iedereen, van welk volk dan ook, Jezus aanbidt.

corpus-christi

Route: Palacio de la Generalitat, Plaza de la Virgen, Micalet, Plaza de la Reina, Calle Caballeros, Calle Avellanas en Plaza de la Almoina.

16:30 uur: Paso de las Rocas: een optocht van alle praalwagens. Deze worden voortgetrokken door versierde paarden.

corpus-christi

Route: Plaza de la Virgen, Calle Caballeros, Plaza del Tossal, Plaza del Mercado, Avenida María Cristina, Calle San Vicente, Calle del Mar, Calle Avellanas, Calle del Palau, terug via Calle Avellanas, Calle del Mar, Calle de la Paz, Plaza de Tetuán, Plaza del Temple, Calle Pintor López, Conde de Trenor, Plaza de los Fueros en eindigend bij Casa de las Rocas.

19:00 uur: De grote en meest plechtige processie van Corpus Christi. Dit is een heel lange optocht met onder anderen 300 Bijbelse figuren, zoals Jona in de walvis, Mozes met de 10 geboden en de 12 discipelen. Ook lopen alle kinderen mee die onlangs hun eerste communie hebben gedaan. Tussen de mensen door worden mascottes door de straten gereden en het eindigt met het klapstuk van de processie: het Allerheiligste Sacrament voert in een gouden monstrans, gedragen door 6 mannen in fluwelen pakken, door de straten met daarachter een legerpatrouille. Mensen gooien vervolgens vanaf hun balkon rozenblaadjes naar beneden op de monstrans.

Route: Catedral de Valencia, Plaza de la Virgen, Calle Caballeros, Plaza del Tossal, Calle Bolsería, Mercado Central, Avenida María Cristina, Calle San Vicente, Plaza de la Reina, Calle del Mar, Calle Avellanas, Palacio Arzobispal en eindigend bij de ingang van de Catedral de Valencia.

Deze dag eindigt traditiegetrouw de Mercado de la Escuraeta, de keramiekmarkt op Plaza de la Reina.

In 2017 vierden wij Corpus Christi ook al mee!