Semana Santa: heilige week in Valencia

heilige-week-semana-santa-valencia

Het is de heilige week in Valencia. Toen wij zes jaar geleden in Spanje studeerden, werden we er voor het eerst mee ‘geconfronteerd’: de processies voorafgaand aan Pasen. Deze beginnen een week vóór Pasen en deze week noemt men in Spanje ‘Semana Santa: Heilige Week. Hieraan zie je duidelijk dat je je in een katholiek land begeeft. De bedoeling van deze processies is het uitbeelden van het lijden van moeder Maria en zoon Jezus aan het kruis.

Boetedoening
De processies zijn vrij indrukwekkend, zo ook die van afgelopen weekend in ‘onze stad’ Valencia. Een enorme stoet liep door de straten van het historische centrum waarbij sommige mensen borden in hun handen hielden met hierop afbeeldingen van het Paasverhaal. En halverwege droegen mensen Jezus en Maria op een enorme tafel, een paso. De mensen die deze zware tafel(s) dragen, noemt men costaleros en zij dragen deze pasos als boetedoening.

Maskers en puntmutsen
Het meest opvallende was het orkest dat voorop liep. Deze mensen vielen niet op vanwege hun muziekinstrumenten, maar om hun kledij. Zij droegen lange gewaden en een masker met puntmuts. Iets wat je onmiddellijk doet denken aan de Ku Klux Klan. Bij elke processie zie je deze bijzonder geklede mensen meelopen. Dit zijn zogenoemde boetelingen die onherkenbaar willen zijn. Overigens is het masker met de puntmuts pas later door de Ku Klux Klan overgenomen. Tijdens de optocht werden continu gebeden uitgesproken en katholieke liederen gezongen.

Dit was de eerste processie van Semana Santa. Het is afwachten wat we verder deze week nog gaan zien in de straten van Valencia!

Feestdagen in Valencia
Benieuwd naar andere feestdagen in Valencia? Bekijk het in ons jaaroverzicht feestdagen 2018!

Processie Valencia

3 Comments on “Semana Santa: heilige week in Valencia”

  1. Prachtig verslag van alles, met daarbij geweldige foto’s!
    We kunnen niet wachten om naar Valencia te gaan, maar helemaal natuurlijk om jullie weer te zien en samen te genieten van de heerlijke spaanse cultuur!
    Veel liefs en een dikke zoen.

Wat vind je ervan?