Semana Santa in Valencia: programma 2018

Semana-Santa-Marinera

Semana Santa betekent in het Nederlands ‘Heilige Week’ en is een vast begrip in Spanje rondom Pasen. Dit is namelijk altijd de week voor Pasen en dit jaar is dat van 25 maart tot en met 1 april. Het verschilt een beetje per stad en regio in welke mate dit wordt gevierd. Zo staat Andalusië erom bekend dit groots te vieren. Maar ook in Valencia is er een uitgebreid programma en dat hebben we hieronder voor je op een rij gezet.

Overigens heet deze heilige week in Valencia Semana Santa Marinera. Het woordje Marinera slaat op de zee en dat heeft alles te maken met de locatie waar de meeste vieringen plaatsvinden, namelijk in de wijken bij de zee en de haven. Het gaat om de wijken Cabanyal, Canyamelar en El Grau. De uitgebreide viering van Semana Santa werd in deze wijken ooit bedacht door de vissers en zeelieden en dus is het woord Marinera al snel te verklaren.

semana-santa-marinera

Het programma van Semana Santa Marinera is ontzettend uitgebreid. Er zijn ruim 30 broederschappen van parochies bij aangesloten en vanaf 22 maart al zijn er bijna dagelijks meerdere processies te zien. Aangezien dit er zoveel zijn, kun je deze het beste bekijken op de website van Semana Santa Marinera (in het Engels). Máár er zijn een paar grote processies die je eigenlijk niet mag missen en die staan hieronder op een rij.

Zondag 25 maart: Domingo de Ramos (Palmzondag)
Op Palmzondag wordt door christenen en katholieken de feestelijke intocht van Jezus in Jeruzalem herdacht. Om dit te herdenken, loopt men in processies met palmtakken door de straten en staat men langs de kant ook met palmtakken. Deze palmprocessies beginnen bij alle parochies in de 4 wijken.

  • Parroquia de Nuestra Señora del Rosario: 09:30 uur.
  • Parroquia de Nuestra Señora de los Ángeles: 10:45 uur.
  • Parroquia de Santa María del Mar: 10:00 uur.
  • Parroquia de Cristo Redentor – San Rafael Arcángel: 10.30 uur.

Mocht je zelf ook graag met palmtakken willen zwaaien, dan kun je die bij een speciaal hiervoor ingericht kraampje in Mercado de Cabanyal kopen.

Donderdag 29 maart: Jueves Santo (heilige donderdag)
Om 20:00 uur is in de Parroquía de Santa Maria del Mar voorafgaand aan de processie een korte dienst waarin men het laatste avondmaal van Jezus herdenkt. Daar aansluitend start de optocht vanaf de parochie. Deze optocht is echter zonder beelden en bijbelse personages, maar alleen met muziek. Met name trommels. De optocht wordt ook wel de Visita a los Santos Monumentos genoemd, oftewel het bezoek aan de heilige monumenten. De optocht leidt namelijk langs de 4 belangrijke parochies en voor elke parochie spreekt men een gebed uit. De optocht eindigt om 22:00 uur.

Semana-Santa-Marinera

Vrijdag 30 maart: Viernes Santo (heilige vrijdag)
Op deze dag worden twee belangrijke momenten herdacht. Het eerste begint heel vroeg in de morgen, om 07:45 uur, en heet Encuentro de Cristos. Dit is een van de meest bekende optochten van deze heilige week in Valencia. Hierbij ontmoeten Cristo del Salvador (patroonheilige van de wijk Cabanyal) en Cristo del Salvador y del Amparo elkaar rondom Mercado de Cabanyal. Vervolgens wordt het beeld van Cristo del Salvador verder gedragen naar het strand. Hier wordt zijn rozenkrans in de zee gegooid en herdenkt men op die manier de zeelieden die ooit in de zee zijn omgekomen. Daarna gaat de stoet terug en zijn de hele dag door andere processies die de lijdensweg van Jezus uitbeelden.

Semana-Santa-Marinera

’s Avonds is echter een gigantische optocht die ook als een van de hoogtepunten wordt gezien tijdens deze Semana Santa Marinera: La Procesion General del Santo Entierro. Alle broederschappen doen hieraan mee en er is vanalles te zien: bijbelse personages, grote beelden en begeleidende muziek. Het moet zo de lijdensweg van Jezus uitbeelden. De optocht begint om 18:30 uur bij de Parroquía de Nuestra Señora de Los Angeles en eindigt na middernacht om 01:30 uur bij de Parroquía de Nuestra Señora del Rosario.

Semana-Santa-Marinera

Zondag 1 april: Día de Resurrección (dag van de opstanding)
Eerste Paasdag, de dag waarop men herdenkt dat Jezus weer leeft. Dit is qua optocht dan ook het tegenovergestelde dan die van Viernes Santo. Nu is het namelijk feest! Dit is een enorm vrolijke optocht met heel veel bloemen en muziek en het hoogtepunt van Semana Santa Marinera. Deze optocht begint om 13:00 uur op Plaza de la Cruz del Canyamelar en eindigt om 14:30 uur bij de Parroquía de Nuestra Señora de Los Angeles.

semana-santa-marinera

Ku Klux Klan?
Tijdens de processies in de heilige week zul je meerdere malen mannen met grote puntmutsen en maskers in de optochten zien lopen. Dat doet ons in eerste instantie denken aan de welbekende Ku Klux Klan, maar dat heeft daar niets mee te maken. Sterker nog, de Spanjaarden kwamen toch echt een stukje eerder met deze opvallende puntmutsen, genaamd capriotes, dan de leden van de Ku Klux Klan. Dit stamt namelijk al uit de tijd van de Middeleeuwen wanneer misdadigers op weg waren naar de galg. Wat is het idee erachter tijdens Semana Santa? De mannen die deze kleding dragen, zijn de zogenaamde anonieme boetelingen. Zij doen boete voor de pijn die zij anderen hebben aangedaan.

Semana Santa in het oude centrum
Semana Santa in Valencia is aan zee veruit het grootst, maar ook in de stad zelf zijn er processies te zien, bijvoorbeeld rond de grote Catedral de ValenciaOp zaterdag 31 maart om 22:00 uur begint daar de paaswake. Het begint met de zegening van het nieuwe vuur. Daarna volgen liederen en preken.
Op zondag 1 april schraap je je keel voor lofzang en liederen tijdens de mis. De kardinaal leidt dit en begint hiermee om 10:30 uur.

catedral-valencia

De locatie van Semana Santa Marinera

Dulces típicos tijdens Semana Santa
Spanjaarden houden van zoet en rondom Pasen blijkt dat maar weer al te goed. Geen supermarkt of bakker loop je tijdens Semana Santa voorbij zonder de typische zoetigheden in de etalage te zien liggen. Welke zijn dat?

Mona de Pascua
Dit is een soort broodje van deeg, veel suiker en een beetje anijs. En is vooral herkenbaar door het gekleurde hardgekookte ei dat in het midden van het broodje ligt. Liever geen koud ei? Het broodje is ook te koop met een chocolade-ei in het midden.

Mona-de-pascua 

Pasteles de boniato
Een typisch dessert rondom Pasen: pastels van zoete aardappel. Gemaakt van anijs, mistela (typisch Spaans dessertlikeur), suiker, olijfolie, kaneel, ei en de confituur van zoete aardappel. Alhoewel die ook te krijgen is met pompoensmaak of sinaasappelsmaak. Het is heel gebruikelijk om deze rond Pasen met het gezin thuis te maken.

pasteles-de-boniato

Panquemao
Dit is eigenlijk de grote broer van de Mona de Pascua. Qua smaak is deze min of meer hetzelfde, alleen heeft deze geen ei in het midden en is het brood beduidend groter.

Panquemao

Rollítos de anís y mistela
Kleine ronde koekjes van anijs en het dessertlikeurtje mistela. Om ze te maken, zit er ook suiker, olie, ei en meel in. Om van door te blijven eten..!

Torta de nueces y pasas
Dit is een van de meest populaire desserts met Pasen aan de Spaanse eettafel. Het is een cake met noten en rozijnen!

torta-de-nueces-y-pasas