Driekoningen in Valencia: programma 2019

Driekoningen-Valencia

Waar alle kinderen in Nederland op 5 december smachtend naar hun cadeautjes verlangen, doen de Spaanse kinderen dat een maandje later. Op 6 januari viert men in heel Spanje Los Reyes Magos, oftewel Driekoningen. Op zaterdag 5 januari stappen de Drie Koningen traditiegetrouw aan land en volgt een grote optocht door de stad. En ben je zoet geweest, dan vind je op 6 januari cadeautjes onder de boom. Natuurlijk wordt deze feestdag ook groots gevierd in Valencia en hieronder lees je waar je moet zijn om Los Reyes Magos mee te beleven!

Driekoningen/Reyes Magos

De Drie Koningen heten Melchoir, Balthazar en Caspar en zij zijn de Drie Wijzen uit het Oosten die in het Bijbelse Kerstverhaal bij baby Jezus op bezoek komen en drie cadeautjes bij zich hebben: goud, wierook en mirre. Driekoningen wordt ook wel Epifanía del Señor genoemd en betekent de Verschijning van Jezus. Hij laat zich aan de mensheid zien en aanbidt de Drie Wijzen uit het oosten. Deze dag is steeds meer een christelijke viering geworden. De christenen vieren de openbaring van Gods liefde aan de mens. In Nederland is Driekoningen of Epifanía niet heel groots, maar in onder andere Spanje is deze dag een nationale feestdag en betekent dit een vrije dag voor alle Spanjaarden.

Cadeautjes

Omdat deze drie mannen cadeautjes hadden voor Jezus, is de traditie in Spanje dat kinderen ook iets krijgen op 6 januari. De hele maand december kunnen kinderen hun verlanglijstje maken en deze inleveren. Er zijn hiervoor speciale plekken in de stad, zoals drie grote brievenbussen bij het postkantoor van Valencia.

Op 5 januari ’s avonds leggen de kinderen wat wortelen en hooi bij de boom voor de kamelen en iets te snoepen voor de drie koningen. In de nacht gaan de drie mannen vervolgens langs alle huizen om cadeaus onder de boom te leggen. En ben je toch niet zoet geweest het afgelopen jaar? Dan ligt er voor de stoute kinderen carbón dulce onder de boom. Dit zijn zwarte snoepjes die op steenkolen lijken. Doet enigszins denken aan de roe in Nederland.

Lekkernijen

Rondom Sinterklaas puilen de supermarkten uit van chocoladeletters en pepernoten. In Spanje is dat niet anders, alleen is het Nederlandse snoepgoed vervangen voor chocoladepoppen van de Driekoningen, koekjes én roscón de Reyes. Dat laatste is een ronde taart met een gat erin, meestal gevuld met room in allerlei smaken. De tulbandachtige cake is gemaakt van bloem en fruit en symboliseert dat Herodes alle kinderen van twee jaar of jonger wilde laten vermoorden om zo te voorkomen dat Jezus de koning werd. Als reactie daarop verstopten moeders hun kinderen in potten, waarin normaal gesproken bloem werd bewaard. Vandaar dat de tulband met bloem wordt gebakken.

Optocht

De dag voorafgaand aan 6 januari is de grote intocht van de Driekoningen. Dit heet de Cabalgata de los Reyes Magos. Ze komen in Valencia aan in de haven. Daarna start de optocht vanaf Calle Navarro en die eindigt uiteindelijk op Plaza del Ayuntamiento. Tijdens deze optocht gooien de drie koningen snoep en cadeautjes naar de kinderen die langs de kant staan. De optocht is gigantisch met prachtige wagens, muziek en animatie!

Route optocht Valencia op zaterdag 5 januari

16:30 uur: aankomst Los Reyes Magos in de Haven van Valencia met groots ontvangst.
18:00 uur: vertrek van gehele stoet in centrum Valencia via de volgende straten:
Start op Calle Navarro Reverter, Puerta del Mar, General Palanca, General Tovar, Calle de la Paz, Plaza de la Reina, Calle San Vicente Martir, Plaza del Ayuntamiento en Calle Marqués de Sotelo.

Route die gelopen zal worden met Driekoningen:

Een compilatie van Driekoningen 2019!

Wat vind je ervan?