Spectaculair feest in Valencia: Corpus Christi!

corpus-christi-valencia

Dit artikel is uit 2017. Klik HIER voor het programma van 2018!

Al 662 jaar lang wordt 60 dagen na Pasen een groot feest gevierd in Valencia: Corpus Christi. Een van oorsprong katholiek feest waarin wordt gevierd dat Jezus (Christi) zijn lichaam (Corpus) heeft gegeven in de vorm van rode wijn (zijn bloed) en brood (zijn lichaam) en op die manier altijd onder de mensen kan zijn. Zondag 18 juni was het daarom feest in Valencia en wij waren daarbij!

Bisschop van Valencia
In 1355 vond de bisschop van Valencia, Hugo de Fenollet, dat er een processie moest plaatsvinden op deze dag. Overigens dezelfde bisschop die eerder ook San Vicente Ferrer tot feestdag had omgedoopt. Het grote feest wordt op zondag gevierd, maar de dagen ervoor zijn er al enkele vieringen zoals een bijzondere mis waarin Jezus wordt herdacht met brood en wijn.

Reuzen en dwergen
Uiteindelijk kijkt iedereen uit naar de zondag waarop er tal van processies zijn. Zo is er een optocht van prachtige praalwagens, voortgetrokken door versierde paarden. Op deze praalwagens worden Bijbelse figuren uitgebeeld. Ook is er een optocht van de Gegants y Nanos, oftewel de reuzen en de dwergen. Elke reus en dwerg beeldt een andere nationaliteit of volk uit en door middel van bepaalde dansen wordt laten zien dat iedereen, van welk volk dan ook, Jezus aanbidt.

De 7 zonden
’s Middags wordt tevens een bijzondere en zeer belangrijke dans uitgevoerd genaamd La Moma y els Momos. La Moma is een man verkleed als vrouw in een witte jurk en met een wit masker op. Er dansen 7 mannen, els Momos, om La Moma heen en die beelden de 7 zonden uit waartegen La Moma moet strijden.

Allerheiligste Sacrament
’s Avonds vindt de grootste en meest plechtige processie plaats. Dit is een heel lange optocht met onder anderen 300 Bijbelse figuren, zoals Jona in de walvis, Mozes met de 10 geboden en de 12 discipelen. Ook lopen alle kinderen mee die onlangs hun eerste communie hebben gedaan. Tussen de mensen door worden mascottes door de straten gereden en het eindigt met het klapstuk van de processie: het Allerheiligste Sacrament voert in een gouden monstrans, gedragen door 6 mannen in fluwelen pakken, door de straten met daarachter een legerpatrouille. Mensen gooien vervolgens vanaf hun balkon rozenblaadjes naar beneden op de monstrans.

Bekijk hieronder de foto’s!

Filmpjes volgen in onze nieuwe vlog.

Wat vind je ervan?