Secreto: heerlijke zomerse gerechten!

restaurant-secreto-valencia

Secreto heeft een nieuwe menukaart en een nieuwe kok. Voor de lancering van de nieuwe gerechten mogen wij deze proeven door middel van een proeverij bestaande uit 12 ‘kleine’ hapjes. Hierbij schenken zij de nieuwe wijnen in van… Altúria. Eigenaar Ilya vertelt ons dat zijn keuken staat voor creativiteit op basis van traditionele gerechten uit Valencia. De hoogstaande manier van bereiden en de traditionele Valenciaanse gerechten vormen de basis van zijn restaurant. Secreto ligt op steenworp afstand van Plaza de la Reina met haar prachtige Catedral de Valencia, Plaza del Ayuntamiento, Mercat Central en het keramiekmuseum.

Gazpacho de Fresa

We beginnen met gazpacho de fresa (gazpacho van aardbeien). Dit is een heerlijk en fris begin. De ingrediënten bestaan uit alfalfa, brokjes croutons, stukjes paprika en komkommer, een half kwarteleitje en natuurlijk de zoete aardbeien. Licht en zoet. Hierbij serveert de ober een vino blanco van Altúria. Deze is vol, zacht en fruitig. Echt een aanrader. Deze witte wijn past voor de rest goed bij pasta’s, schelpdieren, vis, rijst en witvlees.

Ceviche de pulpo con leche de tigre

Gerecht numero 2 is een ceviche de pulpo con leche de tigre (ceviche met octopus en tijgermelk). Een mooi opgemaakt gerecht in een diep bord met een bolletje schuim erbovenop. Je proeft een zuurtje en een licht pepertje. Top!

Empanadilla rota en vaso

Door naar gerecht 3 en heet empanadilla rota en vaso (empanada binnenstebuiten in een vaasje). Dit is grappig bedacht. De inhoud van de traditionele empanada zit in een vaasje: geroosterde ui en paprika, tonijn en gekookt ei.

Tartar de atún

En nu komt er een heel lief, klein en schattig taartje aan. Het heet tartar de atún (tonijntartaartje). Dit bestaat uit tonijn, avocado, tomaat en aardbei. Schuim van avocado-mayonaise bedekt het torentje. Heerlijk! Hierbij krijgen we overigens de roséwijn Albufera. Deze wijn is subtiel, fruitig, licht en heeft een zoetje. Past eveneens goed bij pasta’s, schelpdieren, vis, rijst en witvlees.

Ensalada de algas con mayonesa de sesamo

Huppakee, tijd voor ronde 5! Ensalada de algas con mayonesa de sesamo (zeewiersalade met sesam-mayonaise). Welke soorten zeewier zitten hier allemaal in? Wakame, Salicornia en Tosaka Rojas. Deze worden versterkt door een wasabi-gelatine, gember en de eerder genoemde sesam-mayonaise. Smullen!

Suquet de rape y gambas

Oeh, nu is het tijd voor iets pittig, namelijk suquet de rape y gambas (soepje van zeeduivel en gamba’s). Goed voor de afwisseling. Deze soep is op basis van visbouillon, waarin zeeduivel, gamba’s, ui en aardappel zit. Lekker!

Arroz meloso de remolacha

Gerecht 7 wordt geserveerd, arroz meloso de remolacha y setas (rijst in rode bietenbouillon en paddenstoelen). Ook zitten in deze gang boletus-paddenstoelen.

Pasta con pesto de aguacate

De achtste gang is een verse pasta con pesto de aguacate (pasta met artisjok-pesto). Bovenop het pasta-bedje ligt een versiering van licht gedroogde tomaat en aardbei. Een toppertje!

Bacalao confitado

Ondertussen schenkt de ober een rode en tevens laatste wijn in, genaamd Albufera. Albufera is tevens een natuurgebied net iets buiten de stad. Deze vino tinto fruitig, robuust en een heel klein beetje bitter. Deze slurp je met roodvlees, stoofschotel, ham, worst, pasta en sterke kazen. Wij krijgen overigens bacalao confitado (kabeljauw), maar de wijn smaakt alsnog heerlijk hierbij. Dit visje ligt op een bedje van courgette is afgemaakt met een kerstomaatje.

Calamar de playa

Het is tijd voor nummertje 10, calamar de playa (inktvis). Dit gegrilde inktvisje is opgerold en gegarneerd met groene curry van sinaasappel, komkommer en extra virgen olijfolie.

Solomillo de ternera con salsa de chocolate

We zijn er bijna, want hierna komt het dessert. Maar nu eerst solomillo de ternera con salsa de chocolate (lendestuk van rundvlees met chocoladesaus). Bijzondere combinatie zou je denken. Tevens ligt er een half aardappeltje op het bord. Heerlijk, het doet ons denken aan draadjesvlees. Hierbij past de rode wijn perfect!

Helado negro con cremoso mascarpone

Zoals gezegd, ronde we af met een postre: helado negro con cremoso mascarpone (zwart ijs met mascarpone). Daarbovenop liggen kleine snoepjes van kokossaus. Goede en frisse afsluiter.

De kok

En wie heeft al deze gerechten bereid in restaurant Secreto? Dat was kok Ferrán. Deze aardige chef heeft zijn kookkunsten gebaseerd op de gerechten van zijn moeder. Hij gebruikt natuurlijke producten en daarvan zoveel mogelijk uit Valencia. Denk bijvoorbeeld aan de gerechten suquet con rape y gambas en arroz meloso. Dit zijn typisch Valenciaanse maaltijden. Vroeger was suquet iets een vissersmaaltijd. En paella valenciana kan natuurlijk niet ontbreken op de kaart.

Kok Ferrán weet dat veel mensen, die uiteten gaan, ook de keuze voor een vegetarisch gerecht willen hebben. Daarom bereidt hij ook heerlijke vegetarische gerechten. Denk aan gazpacho, croquetas artesanas (kleine huisgemaakte kroketjes met brie, paddenstoel en spinazie), ensalada de algas en pesto con pasta de aguacuate.

Openingstijden

Geopend van woensdag tot en met zondag van 12:00 tot 16:00 uur en van 20:00 tot 23:30/23:45 uur.

Heb je ook zin gekregen in de lekkere gerechten van restaurant Secreto? Reserveer via ons door middel van het reserveringsvenster, dan krijg je een welkomstdrankje (wijn, bier, cava…) cadeau!

Wat vind je ervan?