Can Luca: verrukkelijk eten aan het strand

Can-Luca-Valencia-Patacona

Wauw! Wat lekker! Can Luca serveert echt heerlijke gerechten, veelal Valenciaanse, zoals de geroemde paella Valenciana. En nu is ook de tijd aangebroken voor clóchinas. Dat zijn een soort mosselen, maar dan kleiner, vleziger en smaakvoller. Heerlijk!

Gastvrouw Silvia laat ons de kaart zien en wil ons laten kiezen welke gerechten we gaan eten, maar wij vinden het leuk als de koks van Can Luca een menu samenstellen. Ze wil ons laten genieten van de beste en mooiste platos en zo worden de verrassingen voor ons bereid. 

Gerechten
Nou ja, we beginnen toch met één gerecht dat we zelf hebben gekozen, namelijk een salade. Zo krijgen we ook onze vitamientjes binnen. Deze ensalada de espinacas frescas bestaat uit spinazie, zalm, avocado, kerstomaatjes, zwarte sesamzaadjes, walnoot en yoghurtdressing.  Fris, voedzaam en gezond. Wat wil je nog meer? Ondertussen wordt ons een lekker wit wijntje ingeschonken. Fris, fruitig en zacht.

En dan komen de clóchinas op tafel. Eerste clotxina… heerlijk! Tweede… top! De rest… super! Dit kleine mosseltje heeft een wat stevigere structuur (meer vlees) dan de gewone mossel, waardoor de clotxina fijner is om in te bijten. En de smaak is fabulosa! De kok heeft deze zeevruchten ietwat pikant gepeperd, op zo’n manier dat je erin door blijft eten.

Oeh, wat komt er nu aan. Het lijkt een van de pronkstukken te zijn, namelijk calamar de playa. Letterlijk vertaald ‘strandinktvis’. Dit ziet er voortreffelijk uit. Overigens moet dit gerecht echt goed worden bereid, anders heb je kans dat je zit te kauwen op rubber. De kok heeft de tijd goed bijgehouden, want de textuur is helemaal goed. En het smaakt ook nog eens lekker. Calamar de playa wordt geserveerd met gebakken groenten en zachte aardappelschijven. Bovendien liggen er twee sausjes op het bord, wat het totaal afmaakt.

Oké, op zich zitten onze buikjes nu behoorlijk vol, maar er is nog meer. Het hoofdgerecht paella valenciana. Voorgaande waren voorgerechten. Paella Valenciana bestaat uit kip, snijbonen, gigantes (grote witte bonen), konijn en rozemarijn. Het is daadwerkelijk een plaatje, gebracht in een typische paella-pan. Het is altijd een goed teken als je na je bestelling rond de 45 minuten moet wachten op je paella. Dat betekent dat deze vers wordt gemaakt. Als je in 10 minuten de paella voor je neus hebt staan, is deze opgewarmd en waarschijnlijk in de magnetron. Een ding kunnen we je zeggen en dat is dat deze paella bij Can Luca helemaal vers is. De rijst is noch droog noch te sappig, de groenten zijn top en het vlees is lekker mals.

Eigenlijk zeggen we al meteen tegen elkaar dat we na een klein bordje paella niet meer kunnen opeten, maar dan komt de gastheer naar ons toe en zou hij het toch wel heel erg appreciëren als wij een van zijn favoriete gerechten gaan proeven. Wij durven daarop natuurlijk geen ‘nee’ te antwoorden. Hup, kom maar op. We maken nog wel een piepklein gaatje vrij in onze magen. Hij brengt pirámide de berenjenas, ofwel een piramide van gefrituurde aubergine, gegarneerd met humus van kurkuma. De ‘vingers’ van aubergine doop je in de humus. Zeker een goede combinatie. Dit is een gerechtje om thuis eens uit te proberen, bijvoorbeeld voor op feestjes.

Een menu bestaat meestal uit een voor-, hoofd- en nagerecht. Toen we binnen een kijkje namen, zagen we prachtig opgemaakte taarten in de vitrine liggen. Nu we eigenlijk al heel erg vol zitten, is een koffie voldoende. Een cortado, espresso met een beetje melk. Volgens de gastheer hoort daar toch echt iets bij, iets zoets. Hij komt met 3 taartpunten… ‘Je hoeft ze niet allemaal op te eten, hoor.’ Haha, dat is een geruststelling. Voor ons ligt worteltaart, grootmoeders chocoladetaart en cheesecake met bosvruchtensaus. In het Spaans: tarta de zanahoria, tarta de la abuela en tarta de queso. Als je dit niet helemaal soepel uit kunt spreken, kun je ook gewoon even naar binnen lopen en aanwijzen welke taartpunten je wilt hebben. Joanne haar favoriet is de tarta de queso en bij Maarten staat tarta de zanahoria op nummer 1.

Omdat we paella kregen voor vier personen, krijgen we de ‘rest’ mee in twee bakjes. Het was zo lekker en daarom te zonde om weg te gooien.

Sfeer
Ten eerste zit je aan het strand, Playa de la Patacona. Aan deze boulevard zitten verscheidene leuke restaurantjes, waarvan Can Luna wellicht de beste is. Je kunt voor het eten naar het strand om te zwemmen en erna om een strandwandeling te maken. Romantisch! Het terras aan de voorkant tegen het restaurant aan heeft witte zitjes met kleurige kussens. Tegenover het restaurant heeft Can Luca een groot terras en zit je dus dichter bij de zee. Binnen is sfeervol met veel kleur en aan de achterkant kun je ontspannen in de tuin tafelen. ’s Avonds kun je hier hippe cócteles drinken.

Prijzen
De prijzen voor gerechten liggen tussen de €9,- en €19,-. Hoewel, een croqueta de rabo de toro is maar €2,50 per stuk.
Voor een dagmenu zit je goed voor maar €14,95.
Een ontbijtje bij Can Luca? Prijzen liggen tussen de €5,- en €11,- voor een menu. Los liggen de prijzen tussen de €1,20 en €6,50.
Een flesje witte wijn zit tussen de €9,50 en €38,50, rood gaat van €9,50 tot €36,- en rosé van €9,- tot €12,50.
Cava gaat van €16,50 tot €17,50 en champagne van €60,- tot €195,50.

Website
Voor meer informatie ga je naar de website van Can Luca

Adres
Passeig Marítim de la Patacona, 3