Feestdagen in Valencia 2018

Feestdagen-Valencia-2018

In 2011 hebben wij een tijdje in Madrid gewoond voor onze studie, maar daar werden toch echt lang niet zo veel feesten gevierd als hier in Valencia. Er gaat bijna geen maand voorbij of de hoofdwegen zijn weer afgezet en grootse processies komen door de straten. Om er zeker van te zijn dat je de optocht of het vuurwerk niet mist, hebben we hieronder alle feestdagen van Valencia op een rij gezet.

Feestdagen Valencia 2018

JANUARI

6 januari – Día de los Reyes Magos
Día de los Reyes Magos kennen wij in Nederland als Driekoningen en wordt voornamelijk in het zuiden van het land gevierd. Aangezien Spanje een zeer katholiek land is, kan het niet anders dan dat dit hier wél groots gevierd wordt. Het gaat om de drie koningen Melchor, Gaspar en Baltasar die kort na de geboorte van Jezus op bezoek kwamen bij Jozef en Maria met goud, wierook en mirre. In Spanje, en dus ook Valencia, wordt dit ieder herdacht met een enorm feest. En dit is met name feest voor de kinderen! Want in plaats van met goud, wierook en mirre aan te komen, hebben de drie koningen snoep bij zich en delen dit uit aan de kinderen. De drie koningen lopen een hele route door het centrum om te eindigen bij Plaza del Ayuntamiento. Hier vindt vervolgens een groot spektakel plaats met dans, muziek en hoe kan het anders in Valencia: vuurwerk!

22 januari San Vicente Mártir
In Valencia hecht men veel waarde aan vroegere Beschermheilige. Een van de belangrijksten van de stad was San Vicente Mártir. En op 22 januari wordt hij zoals ieder jaar herdacht. Dit begint altijd met een herdenkingsmis en vervolgens is er een processie in het oude centrum. Na de processie vindt eveneens een herdenkingsdienst plaats. Dit is voor Valencianen een officiële vrije dag.

MAART

15 t/m 19 maart – Las Fallas
Dit is echt wel het grootste feest van Valencia. Waar ligt de oorsprong van Las Fallas? Bij de timmerlieden uit de 15e eeuw. Om het begin van het voorjaar te vieren, zetten zij allerlei resten hout in de fik, ter ere van hun grote beschermheilige San José. Dit mondde uiteindelijk uit in steeds grotere objecten om in de fik te steken tot aan de enorme poppen en kunstwerken die je tegenwoordig ziet. De Valencianen laten hun creatieve handen wapperen om de mooiste kunstwerken te laten verrijzen. De dorpen en steden in de Comunidad Valenciana zijn tijdens de feestdagen van Las Fallas omgetoverd tot straatmusea. Meer dan 800 beelden van onder andere hout en karton zijn dan te bewonderen.

Fallas-Valencia

 

25 maart t/m 1 april – Semana Santa
De week vóór Pasen zie je bijna dagelijks processies in de stad. Deze week noemt men in Spanje ‘Semana Santa: Heilige Week. Hieraan zie je duidelijk dat je je in een katholiek land begeeft. De bedoeling van deze processies is het uitbeelden van het lijden van moeder Maria en zoon Jezus aan het kruis.

APRIL

5 tot en met 9 april – Mostra de Vins i Aliments
Dit is het grootste gastronomische festival van de gehele Comunidad Valenciana en het is alweer de 30ste keer dat je naar Mostra de Vins i Aliments kunt gaan! Je geniet van de lekkerste wijnen, bieren en hapjes. En dat ook nog eens op een toplocatie, namelijk in de oude rivier, Jardín del Turia. Wat kun je er allemaal proeven? Tientallen wijnen uit Valencia en omgeving, kazen, vleeswaren, zoetigheden, broodjes, (speciaal-) bieren, likeuren en nog veel meer!

De eigenaresse van de wijnen, die wij je normaliter laten proeven tijdens onze wijnproeverij in restaurant La Querencia, staat ook op dit festival.

30-mostra-proava-valencia

 

9 april – San Vicente Ferrer
Elk jaar op de tweede maandag na Pasen is het feest in Valencia. Supermarkten zijn dicht, velen leggen hun werk neer en het historische centrum stroomt vol met mensen. Op deze dag wordt namelijk de beschermheilige San Vicente Ferrer geëerd. Door de hele stad staan altaren verspreid en duizenden mensen lopen mee in een grote processie. Zie onze blog hierover van afgelopen jaar.

san-vicente-ferrer

15 april – Fiesta de Arroz
Het ingrediënt der ingrediënten van Valencia is zonder twijfel: rijst! Paella komt oorspronkelijk uit Valencia en daar wordt maar al te graag mee gepromoot. Daarom vindt elk jaar een rijstfestival plaats op Plaza del Ayuntamiento. Smullen! Lees hier onze blog van de editie van vorig jaar. HIER vind je het programma van 2018. En bekijk onze vlog voor de bewegende beelden 😉

arroz

27 april t/m 6 mei – Feria Andaluza
Een week lang eten, drinken en heel veel dansen! Flamenco welteverstaan. De naam zegt het al: een feest dat oorspronkelijk uit Andalusië komt, maar inmiddels wordt het jaarlijks in heel Spanje gevierd. Kom deze feestdagen zeker mee vieren in het Turia-park! Voor een impressie, bekijk je hier onze vlog!

feria-andaluza-valencia

MEI

1 mei – Día del Trabajo
Op 1 mei viert men over de hele wereld Día Internacional del Trabajo, oftewel Dag van de Arbeid. In Nederland wordt hier wel aandacht aan geschonken, maar niet zoals in Spanje. In Spanje is dit namelijk een officiële feestdag en dat betekent dat iedereen vrij is. Er zijn normaliter geen grootse feesten deze dag, maar wel iets anders: protesten. In Valencia zul je op 1 mei geregeld groepen tegenkomen die met name protesteren tegen de lage salarissen en pensioenen.

Let op: deze dag zullen de meeste supermarkten en winkels dicht zijn.

13 mei – Día de la Virgen
Een dag waarop de heilige maagd wordt vereerd: La Virgen de los Desamparados. Waar tevens de basiliek naar is vernoemd die op Plaza de la Virgen staat. Deze dag bestaat wederom uit vele processies en veel zijden jurken.

Bekijk HIER het programma van 2018!!

dia-de-la-virgen

31 mei tot en met 3 juni – Corpus Christi
Al 662 jaar lang wordt 60 dagen na Pasen een groot feest gevierd in Valencia: Corpus Christi. Een van oorsprong katholiek feest waarin wordt gevierd dat Jezus (Christi) zijn lichaam (Corpus) heeft gegeven in de vorm van rode wijn (zijn bloed) en brood (zijn lichaam) en op die manier altijd onder de mensen kan zijn. Deze dagen zijn er mascottes te zien, enorme poppen, bijzondere dansen en een grote processie. Lees ons verslag van afgelopen jaar over dit bijzondere feest. En ga hier naar het programma van 2018.

corpus-christi

JUNI

3 juni – Corpus Christi
3 juni is de grote feestdag rondom Corpus Christi. Scroll iets naar boven naar 31 mei voor meer informatie hierover, aangezien het feest die dag al begint. Het gehele programma vind je hier!

23 juni – Noche de San Juan
Dit wordt aan de hele kust van Spanje gevierd en is de verwelkoming van de zomer! Overal zijn kampvuren op het strand en het lijkt wel alsof heel Valencia op het strand is! Zie onze vlog voor een sfeerimpressie!

JULI

Hele maand juli – Gran Fira de Valencia
De hele maand juli is het feest in de stad: Gran Fira de Valencia. Houd vooral onze website in de gaten voor het gehele programma. Maar er zijn vooral veel activiteiten op Plaza del Ayuntamiento en in het Turia-park. Varierend van openluchtconcerten tot aan vuurwerk, paardenraces en de kermis.

HIER vind je het programma van 2018!!

Met in het laatste weekend:

27 juli 2018: Focs de la Fira
Els Focs de la Fira is de bekende afsluiting van het maandfeest. En dit is moet je meemaken! Het is een groot vuurspektakel door de straten waarbij je zeker niet je duurste kleding aan moet hebben. Zie hier het fotoverslag van afgelopen jaar.

Correfocs

29 juli 2018: Batalla de Flores
Tijdens het festijn Batalla de Flores (bloemengevecht) draait het om dames in klederdracht, praalwagens, anjers en tennisrackets. Bovendien heeft het publiek ook een belangrijke rol: bloemen smijten naar de dames! Bekijk ook onze vlog.

AUGUSTUS

15 augustus – Asunción de la Virgen
Men viert op deze dag in heel Spanje de hemelvaart van de Maagd. Uiteraard gaat dit in Valencia gepaard met een optocht. Ga naar In Beeld voor een impressie van deze dag. Het programma voor de Hemelvaart van de maagd Maria vind je HIER.

asunción-virgen

29 augustus – Tomatina!
Dit hebben wij in 2017 voor het eerst gevierd en ja.. je moet het toch een keer meegemaakt hebben. We ruiken de tomaten een jaar later nog, maar het feestje is er een om niet snel te vergeten! Alle info over Tomatina vind je hier.

Tomatina

OKTOBER

9 oktober – Nou d’Octubre
Dit is de feestdag van de Comunidad Valenciana. Op 9 oktober draait alles om Rey Jaime I. Deze koning kwam namelijk op 9 oktober 1238 de stad Valencia binnen en bevrijdde de stad uit handen van de Moren die op dat moment de stad in bezit hadden. Het feest beperkt zich niet enkel tot de stad Valencia, maar wordt in de gehele Comunidad gevierd, van Castellón tot aan Alicante. In de week voorafgaand aan deze dag zijn er veel feesten, vuurwerk en andere activiteiten, zoals een gevecht tussen de Moren en de Christenen.

Het complete programma van Nou d’Octubre 2018 vind je hier!

12 oktober – Día de la Hispanidad
Op 12 oktober 1492 zette Cristobal Colón (Columbus, zoals wij hem kennen) voet op het tot dan toe onbekende continent Amerika. Dit deed hij onder de Spaanse vlag en dus is deze datum tot op heden een zeer belangrijke dag voor Spanje! Daarom is 12 oktober een nationale Spaanse feestdag en is iedereen deze dag vrij. In Madrid is er altijd een groots defilé van het leger waarbij de koning en zijn gezin en de minister-president aanwezig is. In Zaragoza is eveneens een groots feest, omdat het daar tevens Día de la Virgen de Pilar is, een feestdag ter ere van een maagd. Madrid en Zaragoza zijn op deze dag dus dé 2 plekken waar je moet zijn voor groot feest. Op alle andere plekken in Spanje betekent 12 oktober simpelweg een heerlijke vrije dag, zo ook in Valencia. Verwacht dus geen grote optochten in Valencia. Houd wel rekening met dichte supermarkten en winkels.

NOVEMBER

1 november – Fiesta de Todos los Santos
Día de Todos los Santos is een belangrijke feestdag in Spanje. Op deze dag worden de doden herdacht. Zowel de Allerheiligen als ook je naasten. Velen leggen deze dag bloemen neer op een graf van een bekende en in veel kathedralen is een speciale mis te volgen. Voor de meeste Valencianen is deze dag een vrije dag. 

DECEMBER

6 december – Día de la Constitución
Op 6 december viert men in heel Spanje de Dag van de Grondwet. Op 6 december 1978 werd na een lange periode onder Franco de dictatuur vaarwel gezegd en werd er volmondig ingestemd met de nieuwe Grondwet. Deze dag zijn de meeste Spanjaarden vrij en zijn er door het hele land wel festiviteiten. Meestal in de vorm van optochten e.d.

8 december – La Inmaculada Concepción
Twee dagen na Día de la Constitución is het wederom feest in Spanje. Ditmaal La Inmaculado Concepción, oftewel de Onbevlekte Ontvangenis van Maria. Dit viert men altijd 9 maanden voor de geboorte van Maria (8 september). Wat houdt het in? In de katholieke kerk gelooft men dat iedereen geboren wordt met zonden, maar bij Maria was dat niet het geval: onbevlekt. Op 8 december is iedereen vrij, maar wordt er over het algemeen niet iets speciaals georganiseerd. Wel kan het zo zijn dat de meeste winkels in Valencia dicht zijn.

En het jaar wordt natuurlijk afgesloten met heel veel Kerst en een knallend Oudjaarsfeest! Bekijk HIER de complete Kerstagenda 2018!

kerststal