Weekoverzicht 6 XL

plaza-del-negrito

Deze keer een XL-editie van ons weekoverzicht! Veel bezoek over de vloer, van alles meegemaakt en daardoor ietwat verlaat, máár extra veel verhalen en foto’s.

Eén ding is zeker: wij vervelen ons hier geen moment en genieten nog steeds volop van het Valenciaanse leven!

Woensdag 10 mei

Een lekker ontspannen dagje. Genieten van de zon en bij pastelería San Nicolás een heerlijke pastel gehaald en later op een trappetje van een kathedraal opgegeten.


Donderdag 11 mei

Aangezien we geen genoeg kunnen krijgen van de pastels, eten wij er nog een, maar dan natuurlijk wel weer bij een andere pastelería. Deze zit in de buurt van het appartement waar we een maandje hebben gewoond en heet Forn Desamparats. Wat een heerlijkheid! We doen dit natuurlijk niet zomaar… We willen graag een blog schrijven over de 5 beste pastelerías van Valencia. Wat een straf.

Vrijdag 12 mei

De vader en moeder, Kees en José, van Joanne landen op Aeropuerto de Valencia (AENA) en wij halen ze natuurlijk op. Met een grote glimlach op beide gezichten lopen zij op Joanne af. We hebben er allemaal heel veel zin in; een week lang nog meer van Valencia en zijn omgeving ontdekken. Eerst met de koffers naar hun appartement om alles te installeren – wat een mega groot appartement – en daarna drinken we tegenover de haven van Valencia een lekkere cortado. Met nieuwe energie in het lichaam maken we nog even een wandeling langs de haven en het strand.


Zaterdag 13 mei

Een dag vol met Spaanse cultuur! Eerst drinken we met elkaar in ons appartement even een kopje koffie, waarna we naar Mercat Central gaan. Iedereen die in Valencia is geweest of ernaartoe gaat, moet daar een keer zijn geweest. Het is namelijk de grootste overdekte markthal van Europa! Na alle wijn, vlees, vis, groenten, fruit en zoetigheden in de kraampjes te hebben gezien, struinen we over de keramiekmarkt op Plaza de la Reina, welke er nog tot 15 juni staat. Dus haast je snel! Daarna genieten we van het lekkerste ijs van Spanje bij heladería Véneta. Nog even wat flaneren door de smalle straatjes en dan wordt het tijd voor een menú del día.

Op een prachtig terras bij de Torres de Quart ploffen we neer. Het eten van La Pizca de Sal is fantastisch! Omdat het weekend is, betaal je in plaats van tussen de €8,- en €12,- doordeweeks nu rond de €15,- voor een dagmenu. Maar meestal is dit dan ook wel iets uitgebreider. De bediening is overigens heel traag. Nadat we het voorgerecht hebben opgegeten, moeten we na meerdere keren vragen, in totaal een uur wachten op ons hoofdgerecht. Ze waren het bonnetje kwijt.

Om het goed te maken, krijgen we – nadat Maarten erom vraagt – bij het dessert een koffie van het huis. Maar wat blijkt als Kees wil betalen? Een duurdere variant is voor alle dagmenu´s aangeslagen en de koffie staat ook op de bon… Maarten praat even met het de ober en die ziet uiteindelijk ook in dat hij fout zit. Toch weer €15,- bespaard! Qua eten raden we dit restaurant zeker aan, maar controleer de rekening goed!


Moederdag

In Spanje was het een week geleden al Moederdag, maar vandaag is dat in Nederland. En deze dag kun je natuurlijk niet vieren zonder een pastel! Omdat we uit ervaring weten dat pastelería San Nicolás heel goed is, halen we daar onze pastels. De banketbakker pakt de pastels prachtig in en in ons appartement genieten we ervan. De dag wordt nog veel en veel mooier als Feyenoord die middag landskampioen wordt. Joanne en haar vader zitten vol spanning naar de wedstrijd te kijken en zijn uiteindelijk natuurlijk door het dolle!

Het blijft een bijzondere dag, want het is ook Día de la Virgen. Een dag waarop de heilige maagd wordt vereerd. Onze buurvrouw en tevens huisbazin Lucía heeft ons uitgenodigd om de processie vanaf haar balkon te bekijken. Aan het begin van de avond gaan we ernaartoe met zijn vieren. Gedurende de avond stroomt de woonkamer steeds voller met allemaal vrienden, die we eerder tijdens de cata hebben ontmoet.  We kletsen gezellig met iedereen in het Spaans, drinken fantastische wijn en cava, eten heerlijke hapjes en genieten van de mooie processie.Maandag 15 mei

Nog meer visite uit Nederland! Namelijk Job en zijn vrouw Jeannette. Job en ik kennen elkaar al 4 jaar, want hij test altijd alle tandartsen die via DPA Dentistry in Nederland willen werken. We spreken af bij ons thuis. Ook zij zijn benieuwd naar ons leuke appartement. Ze verrassen ons met een fles witte wijn. Aan het keukenblad kletsen we gezellig en eten we heerlijke Manchego-kaas en jamón serrano vergezeld met een goed glas wijn. Later op de avond eten we bij restaurant San Miguel aan Plaza Músico López-Chávarri. We kiezen voor een heel leuk menu; eerst delen we allerlei gerechten en je kiest zelf voor je eigen hoofdgerecht. En het eten is fantastisch! Heerlijk! Joanne en Job beginnen met een gin tonic, Jeannette en Maarten continueren met een fles witte wijn Verdejo. De hele avond is een en al genot. En wat zijn Job en Jeannette twee prachtige mensen!


Dinsdag 16 mei

Een de drukke stad en de rust in; een ochtend in Jardí Botànic. Dat is een botanische tuin in onze straat Calle Quart net buiten het oude stadscentrum. Je komt helemaal tot rust. Daarna weer even de stad in en prachtige kathedralen bezichtigen op Plaza de la Virgen. En ´s avonds is het tijd voor… tapas! En wij trakteren Joanne haar ouders, aangezien Kees kort geleden jarig was. We eten bij El Molinón, vlakbij ons appartement. We kennen de ober ondertussen en Maarten fluistert hem in dat we graag een speciaal dessert willen in verband met Kees. Eerst genieten van de lekkere hapjes, zoals chipirones, jamón en cetas. Natuurlijk begeleid met een heerlijke wijn, een rode uit Valencia. En op het eind brengt de ober chocoladetaart met daarop 3 kaarsjes en ijs. Mijn hemel! Wat lekker!


Woensdag 17 mei

Nog een dagje in de rust, in de natuur. En deze keer echt buiten Valencia. We gaan naar het natuurgebied Albufera. Met een klein busje reizen we daarnaartoe, langs de rijstvelden van Valencia. De buschauffeur raast over de autoweg en op die manier zijn we heel snel in Albufera. We stappen uit bij een gigantisch zoetwatermeer, het grootste van Spanje. Het beslaat drieduizend vierkantenmeter. Met een bootje varen we op het meer en genieten van de rust en de vogels. Daarna vervolgen we ons uitstapje in een botanische tuin, maar dan niet aangelegd en aan het einde daarvan bereiken we het strand. We lopen ongeveer in een uur terug naar El Saler en passeren nog een vervallen vijfsterrenhotel dat op instorten staat. Vergane glorie. In El Saler eten we bij Ca Pepe heerlijke paella mixta. Dat is paella met vlees, vis en groente. Deze keer drinken we er alleen water bij. Het is niet de hele dag door feest met wijn en bier!


Donderdag 18 mei

Vroeg uit de veren, want Maarten zijn broer Coen en zus Marloes komen. Met de metro naar het vliegveld om ze daar al om 9:00 uur te verwelkomen. Eenmaal terug in de stad gaan we direct naar Mercat Central en eten daar vers fruit. Daarna bezoeken we het Palacio del Ayuntamiento, waarin een museum en een imposante feestzaal zit. Bovendien kun je op het grote balkon staan om over het Plaza del Ayuntamiento te kijken. Aan het begin van de middag eten we met Kees en José iets kleins op het terras van Valencia en tu Mesa.

Aan Coen en Marloes willen we de stad laten zien, maar dan begint het opeens te regenen en valt het water met bakken uit de lucht. We schuilen eerst in een kathedraal. Het duurt zo lang, opdat we besluiten snel naar de overkant te rennen en in het barretje/restaurant Restorantino nog iets kleins te eten en een flesje witte wijn te drinken. Het zit aan Carrer dels Brodadors. Later op de dag bezoeken we La Lonja, een voormalige zijdebeurs. Deze zit aan Carrer de la Llotja. Maar we zijn nog niet klaar, want ze moeten zeker weten Museo Marques de Dos Aguas hebben gezien. Dit is een keramiekmuseum. We sluiten deze dag af met paella bij Escalones de la Lonja, vergezeld met een fles witte wijn.


Vrijdag 19 mei

Joanne brengt heeft een laatste dagje met haar ouders en brengt hen naar het vliegveld. Maarten gaat met zijn broer en zus naar het meer van Albufera om ook op een bootje te varen. Daarna kopen we een stokbroodje met chorizo, jamón en Manchego-kaas bij een supermarktje in El Saler om dat later op een bankje bij het strand op te eten. Nog even een duik in de zee en dan weer terug naar Valencia. We – met Joanne – eten nogmaals bij San Miguel, maar deze keer alleen tapas. Vanzelfsprekend een flesje wijn erbij! Als digestief drinken we cócteles bij Ghecko op het pleintje Plaça del Negret. Dat is een super leuke tent. De cocktails zijn top! En het interieur van deze club is ontzettend gaaf! Hier kun je zeker een avondje stappen, ook om te dansen!


Zaterdag 20 mei

De laatste dag dat Coen en Marloes in Valencia zijn, dus dat betekent souvenirs kopen. Marloes koopt voor haar kinderen en Coen voor zijn vriendin. We shoppen in de hippe winkel Ale-Hop in, lopen over de keramiekmarkt, drinken een koffie met pastel van pastelería Santa Catalina op een bankje en eten tot slot een heerlijk ijsje bij heladería La Nocciola Toscana in Carrer del Mar. Deze ijssalon doet zeker niet onder aan heladería Véneta. En dan is het tijd om Coen en Marloes op het vliegtuig te zetten.


Zondag 21 mei

Vandaag rusten we echt uit, na meer dan een week met familie te hebben opgetrokken. Maar ja, er is vandaag wel een rijstfestival… Toch even kijken. Een bordje paella genuttigd, een beetje in de rijst gespeeld en naar dansende Valencianen gekeken.

24 t/m 27 mei

Zoals je al in VLOG 6 zag, komt er wederom bezoek uit Nederland! Maar wie, dat blijft nog even geheim. Dat zie je in de eerstvolgende vlog en lees je in het nieuwe weekoverzicht.

2 Comments on “Weekoverzicht 6 XL”

  1. Superleuk Maarten en Joanne, het was een drukke week voor jullie. Wij hebben genoten van Valencia. Supergezellige dagen gehad! Ik snap dat jullie nog niet uitgekeken zijn op deze prachtige stad! Blijf genieten! Xx

    1. Dankje 🙂
      En we blijven doorkijken! 🙂
      Wij hebben ook heel veel genoten van jullie hier in Valencia 🙂

Wat vind je ervan?