Maandoverzicht november 2017 – deel 1

Valencia

We hebben zoveel meegemaakt in de maand november, dat wij het overzicht maar even in tweeën hakken. Lees hier onze belevenissen van de eerste twee weken in november!

4 november
We gaan vandaag een dagje touren met de auto! We hebben onze vriend Arlington en zijn Ierse huisgenoot Eoin gevraagd met ons mee te gaan naar het prachtige stadje Requena. En de bedoeling is om ’s avonds naar een wijnbodega te gaan waar we zijn uitgenodigd door Coque van restaurant La Querencia met wie wij altijd wijnproeverijen geven. Zij geeft een feestje op de bodega in het gehucht Casas del Rey met allemaal vrienden. Maar eerst Requena. Wij zijn hier al een paar keer geweest, maar kunnen er geen genoeg van krijgen. En voor de anderen is het de eerste keer. Het is wel onze eerste confrontatie met koud weer, oef! Aan de kust was het 25 graden, maar hier komt de temperatuur niet boven de 16 graden. Zonder jas. Wat een kou! Maar de schoonheid van het dorpje maakt alles goed. We struinen over de markt, lopen door de smalle straatjes en ontdekken weer allemaal nieuwe plekken.

valencia

En dan snel de auto in, want het feest is om 13:00 uur begonnen en het is inmiddels 14:30 uur. We rijden nog twintig minuten door en komen aan in Casas del Rey. Bij de bodega staan allemaal auto’s en als we dichterbij komen, zien we allemaal lange tafels waaraan mensen zitten te eten en (vooral) veel wijn te drinken. Coque komt naar ons toe en vraagt waarom we zo laat zijn! Tja, dat is wel vaker een communicatieprobleem. Ons werd verteld dat we vanaf 13:00 welkom zijn en het tot in de late uurtjes duurt. Maar wat blijkt: we moesten er ook daadwerkelijk om 13:00 uur zijn, omdat toen direct de eerste wijnproeverij begon. Goed, die hebben we gemist. Maar dat deert niet. We kletsen met Jan en alleman, doen heel veel contacten op en genieten vooral van de lekkere wijnen, vermut en verse arroz. Later in de avond speelt een bandje gezellig tussen de wijnvatten en lijkt het erop dat er nog maar weinig Spanjaarden in staat zijn naar Valencia terug te rijden…

casas-del-rey

casas-del-rey

casas-del-rey

7 november
Vandaag schieten we foto’s van een winkel in Calle Caballeros, vlakbij ons huis. Hier kwamen we voor het eerst toen wij een fotoreportage maakten van de Arabische stadsmuur waarvan enkele resten in deze winkel te zien zijn. De eigenaresse bleek echter ook geïnteresseerd in foto’s van haar eigen winkel en dus staan wij er vandaag om een paar mooie foto’s van de winkel te schieten.

En aangezien we de camera toch op zak hebben, lopen we nog langs een paar mooie plekken in de stad, die we nog niet gefotografeerd hebben, zoals de prachtige kathedraal achter Mercat Central, namelijk Iglesia de Santos Juanes.

8 november
We beginnen de dag met een culinaire afspraak. We zijn namelijk uitgenodigd om bij VIVA Mascaraque te komen eten. Het zit dichtbij ons huis in de wijk El Carmen en de verhalen die we erover horen, beloven veel goeds! De aardige gastheer Paco heet ons welkom en we eten die middag overheerlijke gerechten! Wat een toprestaurant!

Viva-Mascaraque

Daarna moeten wij uitbuiken en ons omkleden, want er staat een feestje op de planning. Afgelopen zaterdag op de wijnbodega in Casas del Rey kwamen we onder andere in contact met Angela Valero de Palma, een bekende journaliste uit Valencia en omstreken. Zij is tevens een organisator van grootse evenementen in Valencia, waaronder Valencia Excellence. Valencia Excellence is een organisatie dat de luxe bedrijven van Valencia vertegenwoordigt en viert vanavond op 8 november haar 12-jarig bestaan. Angela organiseert dit en nodigt ons uit om hierbij te zijn. De nette kleren worden uit de kast gehaald en zelfs de paraplu, want op een of andere manier komt de regen juist die avond met bakken uit de hemel. We gaan naar Plaza de Patriarca waar op het plein allemaal fotografen klaarstaan, veel wijn wordt geschonken en oesters worden geslurpt. Het is een chique bedoeling en kijken elkaar lachend aan. Nou, hup, naar de entree! Eerst moeten we langs een groepje fotografen, zetten onze grootste lach op en lopen dan het plein op.

valencia-excellence

Daar komen we al snel Coque tegen, de dame van de bodega. We pakken daarna onze camera en maken vooral foto’s en filmpjes. Op het einde komt de voorzitter van Valencia Excellence op ons af gelopen, Laura Gallego. Van tevoren vroeg Angela of wij een interview met haar wilden, maar dat vonden wij niet per se op onze website passen. Maar nu komt ze zelf naar ons toe! Ze stelt zich aan ons voor en is al snel geïnteresseerd in wat wij doen. We wisselen nummers uit en plannen een afspraak met elkaar in. Niet veel later ontmoeten we Víctor. Hij heeft een eigen interieurwinkel in Valencia en wil ook wel zaken met ons doen. Dus hup, afspraak 2 is gemaakt. Voldaan lopen we naar huis!

Hier een compilatie die we maakten van de avond:

11 november
Krijg nou wat! Het wordt dit weekend gewoon 26 graden in Valencia. En dat half november. Hier worden wij blij van! We besluiten dit weekend dan ook vooral op het strand door te brengen. Lekker op de Valenbisi richting Playa Malvarrosa en daar genieten van die heerlijke zon. Een duik in het koude zeewater is iets te hoog gegrepen, maar zonder zwemmen, is het ook een feestje 🙂

Valencia

14 november
Vandaag zijn we uitgenodigd bij onze overburen van restaurant La Pitanza. Binnenkort komt het wintermenu eraan en wij mogen deze voorproeven! Daar zeggen wij geen ‘nee’ tegen. De bedoeling is om er vervolgens ook een Nederlandstalig menu van te maken. We zijn hier samen met andere bekenden van de eigenaren en krijgen het ene na het andere gerecht voorgeschoteld. Echt lekker eten voor de winter en dus vooral héél vullend. Daarbij worden ook de nodige wijnflessen ontkurkt en voor we het weten zitten we tot één uur ’s nachts gezellig na te tafelen! Voordeel dat we bij La Pitanza zitten, is dat we alleen maar de straat hoeven over te steken om weer thuis te zijn.

16 november
Vandaag een vol programma! We gaan eerst naar Mercat Central waar we zijn uitgenodigd door Angela die ons eerder al voor Valencia Excellence uitnodigde. Er is vanmorgen een bierpresentatie van een nieuw speciaalbier van brouwerij ZETA, een Valenciaanse bierbrouwer. Het gaat om het biertje Malabrocca en wij mogen er als ‘pers’ bij aanwezig zijn. We proeven het biertje, eten van de lekkere hapjes die erbij geserveerd worden -het is nog maar 11:00 uur- en komen met heel veel mensen in contact!

Valencia

Daarna gaan we gelijk door naar Mercado de Colón waar we ook op uitnodiging zijn, deze keer om te eten bij Mi Cub! We worden welkom geheten door manager Alicia en zij laat ons eerst de bierwinkel beneden in de markthal zijn. We proeven een paar speciaalbiertjes en keren vervolgens terug naar Mi Cub waar we heerlijke gerechten voorgeschoteld krijgen!

mi-cub

Met onze buik goed vol, pakken weer de Valenbisi en racen we naar Bed and Breakfast Zalamera waar we komende nacht gaan verblijven. Via Coque van restaurant La Querencia zijn we met hotelmanager Marcos van Zalamera in contact gekomen en hebben we verteld over onze website. En vanavond is het zover: we slapen in Zalamera en gaan er een blog over schrijven!

Zalamera

We zetten onze spullen neer in de B&B en verkennen de boel. We schieten foto’s en filmpjes en racen dan naar huis om ons om te kleden, want we geven vanavond een wijnproeverij! Dat wordt uiteindelijk een heel gezellige avond met vooral veel Spanjaarden en ook een vriend van Joanne haar broer, Daan, die de Valenciaanse wijnen komt proeven. Geslaagde wijnproeverij! En wat een geluk: het restaurant zit bijna náást Zalamera. Dat zijn dus maar 20 stappen richting bed. Heerlijk!

La-Querencia

Volgende week deel 2 met onder andere bergbeklimmen, nog meer hotels testen, een prachtig stadje ontdekken…